onsdag 29 september 2010

Recept

Bakade Leilas fantastiska baguetter (som jag skrivit om tidigare) och här kommer nu receptet. det rekommenderas varmt. Tror att nyckeln till att de blev så lyckade var att man gör en "poolish/starter" först.

Receptet ger 4 baguetter

Deg 1 (poolish/starter)

5 gram färsk jäst
3 dl kallt vatten

5 dl vetemjöl special

Smula jästen & lös upp den i vattnet. Tillsätt vetemjöl & rör tills den lösa degen är slät. Täck bunken med plastfilm & jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.


Deg 2

15 gram färsk jäst

3 dl kallt vatten

1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker

7-8 dl vetemjöl

(Matolja till plåtarna & flingsalt)
Smula jästen & lös upp den i vattnet. Tillsätt deg 1, salt, strösocker & sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka 15 minuter. Jäs degen i bunken under bakduk i 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 240 grader. Stjälp upp degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar & tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop & spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på vanlig plåt). Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Pensla baguetterna med vatten & strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette & ställ genast in plåten i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden har fått lite färg. Grädda tills bröden sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter, låt svalna på galler utan bakduk. Smaka & njut!

Jag har ingen baguetteplåt utan använde två vanliga plåtar & jag körde de båda två i ugnen på en gång & bytte helt enkelt plats på dem efter halva tiden. Mina baguetter snurrades även några fler varv men det gick bra det med. Väl värt att prova detta recept! Lycka till!!


P.S i detta inlägg ser ni bild på de färdiga baguetterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar